Biografija

Severina Kojić (rođena Vučković) je rođena 21.04.1972. godine u Splitu, gdje se već sa 10 godina prvi put susreće sa svjetlima pozornice, nastupajući u glavnoj ulozi u dječjem mjuziklu "Frane Štrapalo", u izvedbi splitskog KUD-a Mozaik, koji je vodila Lepa Smoje, supruga poznatog književnika Miljenka Smoje.

Prve korake u profesionalnom pravcu obilježavaju nastupi na Splitskom festivalu, gdje se pojavljuje kao prateći vokal, odnosno na Festivalu Zagreb, na koji dolazi kao pobjednica popularne emisije Radio Zagreba "Demo X", koja je bila posvećena mladim glazbenim nadama koje dolaze. Pobjedom na 'Demo X' početkom 1990. godine osvaja i snimanje svog prvog LP-a naziva 'Severina'.

U srpnju 1990. godine nastupa na Splitskom festivalu s pjesmom „Vodi me na ples“, a krajem godine i na Zagrebfestu s pjesmom „Sklopi oči muzika dok svira“, gdje je osvojila prvu nagradu. Iste godine postaje i voditeljica emisije „Top cup“ na HRT-u, koju je vodila godinu dana, a krajem godine odlazi na prvu turneju po Australiji.

Početkom 1991. godine upoznaje skladatelja Zrinka Tutića, s kojim 1992. godine snima svoj drugi album 'Severina'. S albuma su izdana dva singla „Tvoja prva djevojka“ i „Kad si sam“.

Dalmatinka, Trava zelena, Moja stvar i Djevojka sa sela (1993. - 1999.)

Godine 1993. snima treći studijski album 'Dalmatinka', s kojim je postala jedan od tadašnjih najtiražnijih izvođača godine. S albuma su izdana dva singla „Dalmatinka“ i „Paloma nera“. Iste godine odlazi na svoju prvu turneju po Hrvatskoj i Sloveniji.

Dvije godine nakon albuma Dalmatinka objavljuje svoj četvrti album Trava zelena, s kojeg su se posebno izdvojile pjesme „Trava zelena“ i „Ti si srce moje“, duet sa Žerom. Na ovom albumu, Severina je prvi put potpisana kao autor tri pjesame.

Godine 1996. objavljuje svoj peti album Moja stvar u izdanje diskografske kuće Croatia Records, gdje Severina uz naslovnu pjesmu potpisuje i tekstove na još nekoliko pjesama. Osim naslovne pjesme, s albuma se izdvojila i pjesma „Od rođendana do rođendana“, koju je za nju napisao Saša Lošić. Još uspješniji bio je sljedeći, šesti album Djevojka sa sela iz 1998. godine ,a iste godine pjesma "Djevojka sa sela" postaje himna Hrvatske nogometne reprezentacije. Potkraj godine, dolazi do razlaza sa Zrinkom Tutićem i njegovom producentskom kućom „Tutico“.

Ja samo pjevam, Pogled ispod obrva i Karolina Riječka (1999. - 2004.)

Početkom 1999. godine odlazi na drugu turneju po Australiji, a u srpnju iste godine nastupa na festivalu 'Melodije hrvatskog Jadrana' s pjesmom Dorđa Novkovića „Da si moj“. Iste godine objavljuje sedmi albuma Ja samo pjevam, koji se nalazi na vrhu svih top ljestvica i sa kojega se izdvajaju mnoge pjesme, a neke od njih su „Ante“, „Ja samo pjevam“, „Daj da biram“...

Godine 2000. ponovno nastupa na 'Melodijama hrvatskog Jadrana' s pjesmom „Ajde, ajde, zlato moje“, a potkraj godine odlazi na treću turneju po Australiji. Osmi album Pogled ispod obrva izdaje 2001. godine, gdje je uz Đorđa Novkovića većinski autor. S pjesmom „Virujen u te“ pobjeđuje na 'Melodijama hrvatskog Jadrana' iste godine i osvaja Grand prix, a album „Pogled ispod obrva“ postaje do tada najprodavaniji album u njenoj karijeri.

U prosincu 2001. godine kreće na veliku dvoransku turneju „Virujen u te“, koja je započela koncertom u Splitu na Gripama. Nastavljena je u Sarajevu i Zagrebu te ostalim gradovima Hrvatske, Slovenije, BIH i Makedonije. Snimka koncerta u Zagrebu održanog u Domu sportova 13.12.2005. objavljena je na DVD-u i CD-u "Virujen u te - najbolje uzivo!" pod etiketom Dallas recordsa.

Godine 2002. izdaje uživo album Virujen u te (najbolje uživo!) u izdanje diskografske kuće „Dallas Records“, koji je kasnije nagrađen zlatnom pločom i priznanjem za najprodavaniji uživo album. Album „Pogled ispod obrva“ bio je nominiran za album godine za diskografsku nagradu Porin, a pjesma „Virujen u te“ za hit godine. Iste godine dobija i nagradu "Zlatna ptica" za najtiražnijega izvođača desetljeća. U srpnju 2003. godine dobiva ponudu od Mani Gotovac za ulogu u predstavi „Karolina Riječka“, gdje se Severina pokazala i odličnom glumicom. Iste godine, na dodijeli nagrada "Pink award" u Srbiji, osvaja nagradu za najboljeg ženskog izvođača i najbolji uživo album Virujen u te (najbolje uživo!).

Severgreen, Moja štikla i Zdravo Marijo (2004. - 2011.)

Deveti album Severgreen izdaje 2004. godine, a promocija albuma bila je upriličena u kazalištu Kerempuh. Sa albuma su izdana i dva singla „Hrvatica“ i „Adam i Seve“. Godinu kasnije, prihvaća ulogu Olje u filmu „Duhovi Sarajeva“, koji snima u Sarajevu s glumcima Enisom Bešlagićem i Davorom Janjićem, a potkraj iste godine nastupa u predstavi „Čekajući svog čovika“, koju je za nju režirao Jagoš Marković.

Početkom 2006. godine nastupa na „Dori“ s pjesmom „Moja štikla“ s kojom pobjeđuje i dolazi na Eurosong u Atenu, gdje osvaja trinaesto mjesto. Autori pjesme su Boris Novković, Severina i Goran Bregović, s kojim počinje suradnju za svoj sljedeći album. 2007. godine dobija ulogu barunice Castelli u drami „Gospoda Glembajevi“. Iste godine sa Sašom Lošićem snima pjesmu „Gardelin“ za slovenski film „Pijetlov doručak“.

U svibnju 2008. godine u suradnji s Goranom Bregovićem objavljuje deseti album Zdravo, Marijo u izdanju diskografske kuće Dallas Records. S albuma je izdano pet singlova „Gas, gas“, „Tridesete“, „Zdravo, Marijo“, „Gade“ i „Haljinica boje lila“. Potkraj 2008. godine odlazi na veliku dvoransku turneju „Tridesete“, koja je obuhvatila sve velike gradove u državama bivše Jugoslavije. Nakon turneje,  izdan je drugi Severinin live DVD, koji je nosio naziv “Tridesete uživo” te je na ovim prostorima bio prvi live DVD u Blu-ray tehnologiji. U ljeto 2009. godine nastupa na Splitskom festivalu s pjesmom "'Ko to pita", jednom od posljednjih pjesama Đorđa Novkovića. 2010. godine izlazi i DVD Tridesete - uživo s koncerta u Beogradu. Iste godine nastupa i na Splitskom festivalu s pjesmom "Nevira".

Dobrodošao u klub i novi projekti (2011. - danas)

Godine 2011. najavljuje novi album sa singlovima „Brad Pitt“ i „Grad bez ljudi“, a srpnja 2012. godine objavljuje singl „Italiana“. U prosincu iste godine objavljuje jedanaesti album Dobrodošao u klub, s kojeg su izdana još tri singla „Uzbuna“, „Dobrodošao u klub“ i „Ostavljena“. Iste godine odlazi na veliku dvoransku turneju „Dobrodošao u klub“. Glazbeno-scensko-vizualni spektakl, pod režijom Tomaža Pandura, jednog od najnagrađivanijih europskih kazališnih redatelja, produkcijski je bio na razini svjetskih koncerata te je oborio sve rekorde posjećenosti regionalnih dvorana. U listopadu 2013. godine objavljuje novi singl „Hurem“. Početkom 2014. godine trijumfovala je na 17. dodjeli nagrada "Zlatna bubamara" u Makedoniji, gdje osvaja nagrade za najbolju pjevačicu regije, za najbolji album godine, te za najbolju regionalnu turneju. U ožujku 2014. godine objavljuje pjesmu "Alcatraz", a mjesec dana poslije i pjesmu "Brazil", u susret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu.

Singl "Uno momento", objavljen u srpnju 2014. godine u suradnji s grupom "Ministarke", za samo 24 sata bio je preslušan preko 728.000 puta na YouTube-u, čime je oboren regionalni rekord koji je to tada držao singl "Italiana", kojeg je u prvom danu preslušan 500.000 puta. U listopadu 2014. godine objavljuje pjesmu "More tuge", duet s pjevačem Sašom Matićem. "More tuge" je pregledana 750.000 puta u 24 sata i time je Severina oborila svoj prijašnji rekord. Krajem 2014. godine izdaje singl ''Generale'' zajedno s bendom Učiteljice. 2015. izdaje singl „Calimero“, a krajem godine s Goranom Karanom pjesmu „Sta je svit“ iz mjuzikla 'Naša bila štorija'. 2016. izdaje drugi singl iz spomenutog mjuzikla – „Manta me jubav“ te solo singlove „Sekunde“ i „Silikoni“. Početkom 2017. izdaje „Kao“, najavni singl 12. studijskog albuma, koju su mnogi proglasili najljepšom Severininom baladom ikada. U ožujku 2017. zajedno s bosanskim kantautorom Jala Bratom objavljuje pjesmu „Otrove“, koja je oborila sve dotadašnje regionalne Youtube rekorde. Pjesma je u jednom danu preslušana čak milijun i tristo tisuća puta te tjednima nakon premijere nije silazila s prvih Youtube trending mjesta u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj...

Točno na Severinin 45. rođendan, pred prepunom splitskom dvoranom Gripe, održana je premijera mjuzikla 'Naša bila štorija', dok je zagrebačka premijera održana 20 dana poslije u Ciboni.

Krajem travnja 2017. Severina odlazi na mini turneju po Americi. Velikim koncertom u Chicagu, u hotelu Hyatt Regency O'Hare, započela je svoju dvodnevnu turneju, koja se sutradan nastavila u Las Vegasu, u dvorani The Chelsea, koja je do sada ugostila neka od najvećih svjetskih pjevačkih imena, poput Lady Gage, Boba Dylana, Brune Marsa...

U tijeku je završna faza realizacije novog, 12. studijskog albuma.